Online filmi

The Good, the Bad and the Ugly / Добрият, Лошият и Злият (1966)

+5
КП 9.00
IMDB 9.00
Резюме :

Добрият е Блонди (Клинт Истууд, известен още като човекът без име), - странстващ стрелец със силно развито чувство за чест и достойнство.

Лошият е Ангелските очи (Лий Ван Клийф) - садистичен убиец, който никога не пропуска целта, смъртта неотлъчно го следва, а когато са му платили, винаги изпълнява приетата „мокра” поръчка.

Злият /или Грозният/ е Туко (Ели Уолак) - мексикански бандит, който винаги се грижи само за себе си, макар и често да играе в комбина с Блонди.

Малко след края на Гражданската война в САЩ, съдбата събира трима от най-добрите каубои на Дивия запад за да участват във финална битка за златно съкровище, на стойност 200 хил. долара. Съкровището е било предназначено за заплатите на американската кавалерия, но е откраднато е от Джексън, който впоследствие се крие под чуждо име - това на Бил Карсън, ( Антонио Казале). Откраднатото злато е заровено в гробището на Сед Хил. Всеки знае само част от местоположението на съкровището и за това ще им се наложи да разчитат един на друг за да го открият.. Но никой от тях няма намерение да дели съкровището с останалите... И тримата имат едно и също „златно правило, ако искат да останат живи: „ Винаги да държат пистолетите си готови за стрелба, без да се доверяват на никого”.

От потопените в слънце панорами до близките планове на лицата на главните герои, камерата успява да улови красотата и суровостта на пейзажите на Дивия запад.

Някои критици смятат, че „Добрият, Лошият и Злият” (1966) е последният филм от „доларовата” трилогия на Серджо Леоне след „За шепа долари“(1964) и „За няколко долара повече“ (1965). След излизането на филма, Леоне продължи да режисира още няколко уестърна, но нито един от тях носи преки отношения с предишните му филми.

Сценарист : Серджо Леоне, Адже Инкрочи, Лучиано Винчензони

Музиката е композирана от Енио Мориконе.

Оператор: Тонино Дели Коли

Разпространител: United Artists; премиера: 23 декември 1966 (Италия)

ЛЮБОПИНТИ ФАКТИ:

Оригиналното заглавие на филмът е Il buono, il brutto, il cattivo (1966), а в България филмът е известен още и като „Добрият, лошият и грозният” (1966)

Смята се, че Клинт Истууд е носил едно и също „пончо” във всичките филми от трилогията „човекът без име…”

Първоначалният замисъл на Серджо Леоне за тримата главни герои е била: Клинт Истууд - Чарлс Бронсън - Джан Мария Валонте (добрият, лошият и съответно злият). Но Чарлс Бронсън в това време бил зает със снимките на The Dirty Dozen / „Мръсната дузина” (1967) , а Валонте, отказал по неясни причини.

Филмът е заснет в Испания, както и в студио в Рим.

Във филмът отсъстват финални надписи.

Филмът е печелил една награда и една номинация за Laurel Awards (1968) и

Online Film & Television Association (2016)

Филмът излиза за първи път във формат DVD издаден от MGM през 1998 г.

Въпреки, че според някои критици първоначално към филма не е имало голям интерес, днес, за него има много положителни отзиви. „Добрият, Лошият и Злият” (1966) e определян, като едно от най-добрите изобразявания на дивия запад. Куентин Тарантино го нарича най-добре режисирания филм за всички времена. Музиката на Енио Мориконе достига неугасваща и до днес световна слава. През по-голямата част от кариерата си, американската рок групаМеталика открива концертите си с прожектиране на сцени от заключителната част на филма на военното гробище под звуците на музиката на Мориконе. Списание Empire поставя филма сред първите 25 в класацията си "500 най-велики филма за всички времена".
Гледаи онлайн

The Good, the Bad and the Ugly / Добрият, Лошият и Злият (1966)
година:
Държава:
Италия, Испания, Западна Германия, САЩ
Режисьор:
Серджо Леоне
В ролите:
Ели Уолак, Клинт Истууд, Лий Ван Клийф, Алдо Гифре, Луиджи Пистили, Рада Расимов, Енцо Петито, Клаудио Скарчили, Джон Барта, Ливио Лоренцон, Антонио Казале, Сандро Скарчили, Бенито Стефанели, Анджело Нови, Антонио Касас и други.
БГ Аудио:
Да
Време траене:
02:42:39




  • Трейлър
  • Гледай с плеър 1
Прокомментировать
Введите два слова, показанных на изображении:*